Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga cursus ‘Ontspannen zwanger & bevallen’

De cursus ‘Ontspannen zwanger & bevallen’ is een complete en praktische zwangerschapsyoga cursus om tijdens je zwangerschap in balans te blijven en je voor te bereiden op de bevalling. Rust en ontspanning staan centraal tijdens de lessen. De oefeningen helpen jou bewust(er) te worden van jouw eigen lichaam en de invloed die je zelf kunt uitoefenen. Zodat jij – als je kindje geboren is – met een goed gevoel kunt terugkijken op een ontspannen zwangerschap en bevalling.

Wat levert de zwangerschapsyoga jou op?

 • Moment van aandacht voor jezelf en je kindje;
 • Bewustwording van eigen lichaam;
 • Vertrouwen in aanloop naar de bevalling;
 • Kennis over de manier waarop jouw lichaam reageert in pijnlijke of angstige situaties én hoe je hier zelf invloed op uit kunt oefenen;
 • Voorkomen of vermindering van verschillende zwangerschapskwalen;
 • Verbetering van de energiebalans;
 • Rust en ontspanning, zowel lichamelijk als in je hoofd.

Wat kun je verwachten?

De cursus is opgebouwd uit 8 lessen (inclusief 1 partnerles) plus een baby bewonder ochtend. De lessen bestaan uit een mix van westerse en oosterse elementen, zoals zwangerschapsyoga, Do-In yoga, ademhalingstechnieken, bekkenbodemoefeningen, drukpuntmassage (shiatsu) en ontspanningsoefeningen.

Elke les staat er een thema rondom de zwangerschap of de bevalling centraal, bijvoorbeeld:

 • Houding en beweging
 • Aandacht voor de ademhaling
 • Het bekken en de bekkenbodem
 • Omgaan met spanning en onzekerheid
 • Bevalhoudingen en perstechnieken
 • De rol van de partner
 • De periode na de bevalling

In de loop van de cursus leer je hoe de verschillende thema’s met elkaar samenhangen en word jij je bewust(er) van jouw eigen lichaam. Samen met de praktische handvatten en oefeningen helpt dit jou om zelf invloed uit te oefenen op het verloop van jouw zwangerschap en bevalling.

Partnerles

Tijdens de partnerles (les 7) gaan we dieper in op de verschillende fases van de bevalling en het opvangen van de weeën. Je partner krijgt praktische handvatten en leert wat hij/zij tijdens de bevalling kan doen om jou te ondersteunen. Denk daarbij aan ademhalingstechnieken, perstechnieken, wisselingen van houding en drukpuntmassage tijdens de bevalling (om te zorgen voor natuurlijke pijnstilling of het stimuleren van de indaling of weeën).

Praktische informatie

Voor wie?
Je kunt met de cursus starten vanaf circa 22 weken zwangerschap. Er zijn maximaal 6 plekken per cursus, dus meld je tijdig aan om zeker te zijn van een plek.

*******

Vanwege de start van een nieuwe baan en opleiding per 1 juni 2019 heb ik besloten om even een stapje terug te doen. Dit betekent dat ik (tijdelijk) stop met het geven van de zwangerschapsyoga cursus. Op deze manier kan ik beter mijn werk en privé balans indelen en kan ik samen met mijn gezin wennen aan de nieuwe situatie.

Individuele afspraken voor zwangerschaps-/mama massages, privélessen ter voorbereiding op de bevalling en babymassage gaan wel gewoon door.

*******

In 2020 start ik met nieuwe zwangerschapsyoga cursussen. Houdt de website in de gaten voor de lesdata. Wil je dat ik contact met jou opneem zodra de nieuwe lesdata bekend zijn? Stuur dan een mail naar chantal@studioshanti.nl of neem contact op via het contactformulier.

Zie je erg op tegen de bevalling, wil je je samen met je partner voorbereiden of ben je al bijna uitgerekend? Dan is een privéles een goed alternatief.

Locatie en lestijden
De cursus bestaat uit 8 lessen van 75 minuten plus een baby bewonder ochtend. De lessen zijn van 20.00 – 21.15 uur en vinden plaats bij Studio 831 in Oudkarspel (tegenover de Vomar). De baby bewonder ochtend wordt in overleg gepland als alle deelnemers zijn bevallen. Deze afspraak vindt plaats in Noord-Scharwoude of bij een van de deelnemers thuis.

Kosten
De complete cursus kost 147,50 euro (inclusief cursusmap en goodiebag).

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) de kosten voor een zwangerschapscursus. Dit verschilt per zorgverzekeraar en is afhankelijk van jouw (aanvullende) verzekering.

Wil je je inschrijven voor de zwangerschapsyoga cursus? Lees dan eerst de algemene voorwaarden van Studio Shanti.

“Ik heb je cursus echt als meerwaarde ervaren. Je legt alles heel helder en rustig uit. En je geeft aanvulling op precies de juiste momenten”.

Anne-Wil, mama van Boris (3) en zwanger van haar 2e kindje