Moxa

Moxa bij stuitligging

Ligt je kindje in stuitligging? En wil je de kans dat je kindje naar hoofdligging draait vergroten? Lees hieronder dan over de mogelijkheden van moxa. Een eenvoudige en bewezen methode die de draaikans aanzienlijk vergroot.

Wat is moxa?

Moxa valt, net als acupunctuur, onder de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij wordt gewerkt met meridianen en specifieke drukpunten met als doel het stimuleren van de chi / levensenergie die door het lichaam stroomt. In geval van een stuitligging kan moxa worden ingezet om het kindje te stimuleren om op een natuurlijke manier te draaien naar de hoofdligging.

De Nederlandse naam voor moxa is bijvoetskruid. Dit kruid is in verschillende vormen te verkrijgen/gebruiken. Tijdens het moxa consult maken we gebruik van een moxastick. Dit lijkt op een grote sigaar..

Door de moxastick te verhitten gaat het uiteinde smeulen, waarbij een intense warmte vrijkomt. Deze warmte wordt gebruikt om een acupunctuurpunt op je kleine teen te prikkelen. Hierdoor komt er verwarmende energie in het kleine bekken en raakt de baarmoeder beter doorbloed, waardoor je kindje gestimuleerd wordt om te bewegen en te draaien.

Voordelen van moxa

  • De behandeling is eenvoudig en zelfstandig (samen met je partner of iemand anders) uit te voeren;
  • De behandeling is pijnloos en veilig voor moeder en kind (mits zorgvuldig uitgevoerd). De behandeling vindt plaats zonder direct contact met je kindje;
  • Moxa vergroot de kans op een natuurlijke draaiing van 50% naar 75% (tussen de 33 – 36 weken).

Wat kun je verwachten?

Tijdens een consult leer ik jou en je partner (of iemand anders) hoe moxa werkt en hoe jullie dit thuis op een veilige manier kunnen uitvoeren. Daarnaast leer ik je verschillende houdingen die de draaiing en de indaling bevorderen.

Na het consult is het belangrijk dat jullie zelf de moxa behandeling dagelijks herhalen gedurende circa 10 dagen (of tot het moment dat je kindje naar hoofdligging is gedraaid). Hiervoor ontvang je een set van 5 moxasticks om thuis te gebruiken en een hand-out met instructies.

Praktische informatie

Voor wie?
Aanstaande moeders bij wie het kindje in stuitligging ligt en die de natuurlijke draaikans willen vergroten. Voor de grootste kans op resultaat is het aan te bevelen om de moxa behandelingen uit te voeren tussen de 33 – 36 weken zwangerschap.

Voorwaarde is wel dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. Overleg het toepassen van moxa daarom vooraf met jouw verloskundige of gynaecoloog.

In onderstaande gevallen raad ik een behandeling af:
– Bij zwangerschap van een meerling;
– In geval van een hoge bloeddruk;
– Bij afwijkingen van de foetus;
– Bij een teveel of te weinig vruchtwater;
– In geval van een voorliggende placenta.

Uiteraard biedt de behandeling met moxa geen garanties. Anatomische redenen of andere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de behandeling zonder succes is.

Mocht de behandeling niet het gewenste resultaat hebben, dan kun je – in overleg met je verloskundige – alsnog kiezen voor een uitwendige versie.

Locatie
Het consult vindt plaats bij jou thuis of in de studio van Studio Shanti.

Kosten
Een consult duurt circa 75 – 90 minuten en kost 70 euro. Je ontvangt hierbij ook een set met moxasticks en een hand-out met instructies. Dit consult wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Binnen een straal van 5 km (uitgangspunt is postcode 1723 BH in Noord-Scharwoude) worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Woon je verder dan 5 km, dan komen er aanvullende kosten bij voor de extra reistijd en kilometers.

Heb je vragen over moxa of wil je een consult boeken? Stuur dan een mail naar chantal@studioshanti.nl of neem contact op via het contactformulier.